Oplaadbare batterijen 1,2 volt

Waarom heeft een oplaadbare batterij penlite AA of AAA 1,2 volt i.p.v van 1,5?

Hierdoor kun je oplaadbare batterijen niet gebruiken bij een aantal toepassingen, zoals zenders van draadloze weerstations.

Antwoorden: Oplaadbare batterijen 1,2 volt

Avatar

In een batterij vinden zogenoemde redoxreacties plaats tussen twee (groepen) stoffen. Deze stoffen hebben een negatief danwel positief elektrodepotentiaal. Het potentiaalverschil tussen de twee (groepen) stoffen geeft de spanning.

In een oplaadbare batterij zitten stoffen waarbij de redoxreactie omkeerbaar is (het opladen). Het potentiaalverschil tussen deze stoffen is kleiner dan bij een gewone batterij. In een gewone batterij zitten namelijk stoffen waarbij de reactie onomkeerbaar is. Deze stoffen hebben een hoger potentiaalverschil en dus een hogere spanning dan de oplaadbare batterijen.

Kort gezegd: De stoffen (en de concentratie ervan) in een batterij bepalen de spanning. Bij een oplaadbare batterij worden andere stoffen gebruikt dan in een gewone batterij, omdat de reactie omkeerbaar moet zijn. Bij deze stoffen is de geleverde spanning lager.
Phyde | 17-01-2007 20:59 0.0

Avatar

Ik twijfel niet aan het antwoord, maar er zijn toch ook oplaadbare batterijen met een hogere spanning.
Eenvoudigweg zou ik zeggen dat dan alle spanningen tussen 1,2 volt en b.v. 9 volt mogelijk moet zijn om te laden.
Kan er niet een gedeelte van de stoffen in een AA gebruikt worden die voor een 9 volt batterij gebruikt worden?
Wellicht denk ik te simpel, maar ben toch wel benieuwd.
Tonny v Heck
t.heck@kpnplanet.nl
06-04-2008 09:13Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Oplaadbare batterijen 1,2 volt