Microprocessors groter?

Waarom maken ze microprocessors zoals die van INTEL AMD niet groter?

Lijkt mij dat ze dan veel sneller worden, minder snel heet worden en goedkoper te produceren zijn vanwege de grotere oppervlakte.

Antwoorden: Microprocessors groter?

Avatar

Ik denk omdat mensen kicken op steeds kleinere PCs. Klein, sierlijk doosje op je bureau inplaats van een ijskast. Hoe kleiner hoe liever. Waarom maken ze auto's niet langzamer? Je mag toch nergens harder dan 120 en op de meeste plaatsen nog minder. Langzaam is veiliger, minder stressig en beter voor't milieu. Omdat mensen kicken op snelheid. Enzovoorts. De klant vraagt, de industrie levert.
MartinM | 18-01-2008 14:14 0.0

Avatar

Bij de huidige snelheden van elektronica en zeker processoren telt de afstand die elektronen moeten afleggen zeker mee. De snelste schakeling is dus de kleinste. Overigens is de behuizing van de huidige generatie processoren enorm veel groter dan de processor zelf, er passen er met gemak 16 in 1 huisje. De grootte wordt bepaald door het aantal benodigde pootjes, het afvoeren van de hitte etc.
Niet alleen de oppervlakte, maar ook de laagdikte waarin de schakelingen op de chip liggen is de laatste jaren fors teruggedrongen om de snelheid te verhogen. Wat verder meespeelt is dat hoe kleiner de schakeling, hoe minder elektronen er hoeven te lopen, over een kortere weg, dus hoe minder enwergie daarvoor nodig is... dus ook minder warmte.
In de peperdure chipbakrobots is het van wezenlijk belang zoveel mogelijk chips per wafel te produceren.

De eerste elektronische computers werkten met processoren waar niets micro aan was, elke schakeling, zoals een AND of OR gate, zat op een apart steekprintje van ongeveer 10x10cm. Die dingen produceerden enorm veel hitte en herrie, er was altijd wel iets kapot. De antwoorden die eruit rolden kwamen veel trager en waren veel minder betrouwbaar dan bij een zakjapanner nu.
Maggy | 06-03-2008 15:38Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Microprocessors groter?