Svchost.exe

Wat is de functie van svchost.exe?

Soms lijkt mijn PC "vast" te zitten.
Er wordt 100% CPU gebruikt.
Via TAAKBEHEER blijkt svchost.exe de oorzaak te zijn.
Het programma gebruikt 98% van de CPU.
Wat is de functie van dit programma?
Kan het iets te maken hebben met automatische updates?
Met vriendelijke groet,
GW.

Antwoorden: Svchost.exe

1 2 3 ›› (7)
Avatar

Het bestand Svchost.exe bevindt zich in de map %SystemRoot%\System32. Tijdens het opstarten controleert Svchost.exe de sectie met services van het register. Op basis daarvan wordt een lijst samengesteld met services die moeten worden geladen. Er kunnen meerdere sessies van Svchost.exe tegelijkertijd worden uitgevoerd. Elke Svchost.exe-sessie kan een verzameling services bevatten, waarvan afzonderlijke services kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van hoe en waar Svchost.exe wordt gestart. Daardoor kunnen beheer en foutopsporing beter en gemakkelijker worden uitgevoerd.

Svchost.exe-groepen zijn opgenomen in de volgende registersleutel:
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Svchost
Elke waarde onder deze sleutel geeft een afzonderlijke Svchost-groep aan. Deze wordt weergegeven als een afzonderlijk item wanneer u actieve processen weergeeft. Elke waarde is een REG_MULTI_SZ-waarde waarin de services zijn opgenomen die onder die Svchost-groep worden uitgevoerd. Elke Svchost-groep kan een of meer servicenamen bevatten. Deze worden opgehaald uit de volgende registersleutel, waarvan de sleutel Parameters een ServiceDLL-waarde bevat:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Service
U kunt als volgt de lijst met services weergeven die in Svchost worden uitgevoerd:
1. Klik op Start op de taakbalk van Windows en klik op Uitvoeren.
2. Typ CMD in het vak Openen en druk op ENTER.
3. Typ Tasklist /SVC en druk op ENTER.
Met Tasklist wordt een lijst met actieve processen weergegeven. De schakeloptie /SVC geeft de lijst met actieve services in elk proces weer. Als u meer wilt weten over een proces, typt u de volgende opdracht en drukt u op ENTER:
Tasklist /FI "PID eq processID" (inclusief de aanhalingstekens)
DeFret | 09-05-2007 09:50 0.0

Avatar

Als ik dit probeer krijg ik de melding dat "Tasklist niet wordt herkend als een interne of externe opdracht, programma of batcbestand."

Wat is hier verkeerd?
13-05-2007 00:07

Avatar

Tasklist zit alleen in XP. Is dus niet beschikbaar in windows 2000
24-05-2007 12:09

Avatar

Hallo allemaal,

Zoals zovelen heb ik ook een probleem met de svchost.
Zodra ik de comp. start ga ik naar taakbeheer en zet hem uit. Natuurlijk als ik zeker weet dat er verder niets actief is.
De svchost is dus wel actief, terwijl ik weet dat er geen bedrijvigheid is.
Elke keer uitzetten dus....., niet prettig.

Hebben jullie een suggestie??

Hartelijke groet,

Rudy
14-01-2008 10:44

Avatar

Het schijnt ook te maken te hebben met een update van windows XP, al je de nieuwste updates download zou het weg moetten gaan...
20-02-2008 17:05

Avatar

Heb zelfde probleem. heb al alles geprobeerd o.a. uitschakelen van Windows update. Niks helpt. Via Google heb ik ook verwijzingen gevonden naar een mogelijk verband met HP-printer (zou kunnen), Windows Messenger (zou ook kunnen). Ik weet het niet meer...

Kurt
20-02-2008 22:25

Avatar

Ik heb ook geprobeert en krijg ook de melding "Tasklist niet wordt herkend als een interne of externe opdracht, programma of batcbestand." en heb wel windows xp. is er een andere manier voor in het register te geraken zodat ik deze miss kan aanpassen
23-04-2008 19:19

Avatar

Ik kom er helemaal woest van, mijn mp3's spelen in schokken af... als ik kijk is het svchost.exe die al mijn CPU in beslag neemt... hoe kan ik dit verhelpen...?

mvg
04-06-2008 13:47

Avatar

Ik had hetzelfde probleem, zeer trage computer.
Toen heb ik svchost.exe veranderd in ssvchost.exe in de map windows/system32.
Daarna opnieuw opgestart.
Het bestandje svchost.exe in nu opnieuw weer aangemaakt door windows,
het processor gebruik is nu van 100% naar 5% gegaan en alles werkt nog perfekt.
Ik heb nu weer een snelle computer.
03-07-2008 19:03

Avatar

Gewoon wachten na het opstarten, soms duurt het ettelijke minuten, een kwartier, maar uiteindelijk valt het verbruik van svchost.exe terug naar 0%, ttz dat is toch bij mij het steeds terugkerende scenario... Heb wel de indruk dat hoe langer de PC heeft stilgestaan, bv enkele dagen of een paar weken, het langer duurt, maar heb het niet echt getimed
08-07-2008 22:15

Avatar

Ik had hetzelfde probleem, zeer trage computer.
Toen heb ik svchost.exe veranderd in ssvchost.exe in de map windows/system32.
Daarna opnieuw opgestart.
Het bestandje svchost.exe in nu opnieuw weer aangemaakt door windows,
het processor gebruik is nu van 100% naar 5% gegaan en alles werkt nog perfekt.
Ik heb nu weer een snelle computer.
Anoniem | 03-07-2008 19:03


Weet iemand of dit echt werkt?
11-07-2008 14:48

Avatar

Het zou ook mogelijk kunnen zijn dat een virus/trojan zich heeft genestelt in svchost.exe aangezien dit bestand nodig is voor windows is het een mooie locatie om een trojan in te plaatsen, en via dit bestand virussen te versprijden over het netwerk o.i.d. het verwijderen van het bestand heeft mogelijk nut, windows heeft echter een DLLcache waarin dit bestand ook besmet zou kunnen zjin.

Mijn sugestie is windows CD plaatsen en svchost.exe vanaf cd kopieren, of beter een herinstallatie (format e.d.)
Maar mocht het geen virus op de pc zijn of mall-ware of wat voor besmetting dan ook, dan zou het vervangen van svchost.exe totaal geen nut hebben.
12-07-2008 13:34

Avatar

Als ik dit probeer krijg ik de melding dat "Tasklist niet wordt herkend als een interne of externe opdracht, programma of batcbestand."

Wat is hier verkeerd?
Anoniem | 13-05-2007 00:07


Je moet ipv Tasklist Taskmgr typen
14-07-2008 09:40

Avatar

Voor mensen die printersoftware van HP hebben geinstalleerd en hoog CPU-gebruik hebben als gevolg van svchost.exe biedt de volgende link misschien de oplossing. Bij mij werkte het en is CPU-gebruik gedaald van continu ca. 50% naar slechts een paar procent.

http://forums12.itrc.h...5&threadId=1101413

Ik zal de oplossing ook nog even hieronder plakken:

"Finally nailed down 100% CPU problem by svchost to "HP Network Device Support" service. I changes this service to from "Automatic" to "Manual" so that it doesn't start every time my laptop reboots. Doing to strangly resolved 100% cpu problem, and also it seems like even though the service "HP Network Device Support" is manual, it get's started automactically. I guess some other services starts this service, however when we change service configuration to automatic, it cause conflict with windows service manager, hence 100% CPU with svchost.exe.

To resolve the problem:
start --> run --> services.msc
- above brings services UI
- Right click on "HP Network Device Support" service,
- select property.
- in Startup type pulldown menu, changeto "Manual" from "Automactic".
- You are good to go."
23-07-2008 18:14

Avatar

Ik heb 5 svcchosts openstaan en men pc is supertraag...
13-08-2008 09:00

Avatar

Heb dit probleem ook soms maar laat het meestal zo tot svchost.exe vanzelf weer rustig aan gaat doen. Doch wanneer ik het niet meer aan kan en via taakbeheer het proces gewoonweg afzet dan ben ik al mn sound en enkele multimedia-functies kwijt... Kan iemand me helpen?
17-08-2008 06:03

Avatar

Ik heb het zelfde probleem met svchost.
alleen kan ik de map system32 niet vinden, zelfs niet via zoeken.
svchost staat wel in andere mappen alleen welke map en svchost moet ik heb dan, om die naam te kunnen veranderen?
10-09-2008 08:16

Avatar

Hey, je moet even weten in welke map dat die staat... want ik heb er dus ook 1 in de windows map staan... en dus niet in systeem32... en mijn virrus melder zij dan ook dat het een virus is! :@ ik probeer deze weg te gooien... maar hij laat zich niet gemakkelijk verwijderen.
11-09-2008 14:03

Avatar

Goeie middag, wat een lol he... Als ik mijn pc opstart is er svchost met een hoog geheugenverbruik. Ik kan bv als ik de op dracht wil geven "mijn pc controlleren bij opnieuw opstarten'' een paar minuten wachten todat ik bevestiging krijg.
En als ik een bestand van mijn ene parti naar de andere copieer... nou daar heb ik niet eens langer dan 5 min op zitten wachten... Bestand wissen en mijn pc uitzetten ging niet omdat een programma bezig was (svchost dus). Als ik die svchost die zoveel geheugen gebruikt via taakbeheer uitschakel lukt alles weer gewoon! Dit is volgens mij een virus of trojan... Of een reaktie op de instalatie van antivirus prog, Avast. Ik weet het ook niet. Ga toch eens kijken of ik die svchost opnieuw kan instaleren. Ik hou julie op de hoogte. Groetjes Moi.
15-09-2008 14:26

Avatar

Onlangs verscheen mijn virusscanner NOD32 met het bericht dat die een trojan virus had tegengehouden wat zich inderdaad in het programma svchost.exe had genesteld. Dit is toen in quarantaine gezet. Nu merk ik dat mijn pc trager is geworden. Kan ik volstaan met het kopieren van het bestand svchost.exe en dit opnieuw installeren. Want op een herstelinstallatie zit ik niet te wachten. Je kan toch ook met de recovery cd windows repareren?

Wie helpt me uit de brand?
21-09-2008 11:20

Stel een kwero  1 2 3 ›› (7)


Email adres (optioneel):

Uw adres zal UITSLUITEND worden gebruikt om u op de hoogte te houden van nieuwe reacties op deze Kwero. U ontvangt GEEN reclame of nieuwsbrief.

Gerelateerd aan Svchost.exe